Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Haugen, John-Erik"
-
Applying genetic technologies to combat infectious diseases in aquaculture
Robinson, Nicholas Andrew; Robledo, Diego; Sveen, Lene; Daniels, Rose Ruiz; Krasnov, Aleksei; Coates, Andrew; Jin, Ye Hwa; Barrett, Luke T.; Lillehammer, Marie; Kettunen, Anne Helena; Phillips, Ben L.; Dempster, Tim; Doeschl-Wilson, Andrea; Samsing, Francisca; Difford, Gareth Frank; Salisbury, Sarah; Gjerde, Bjarne; Haugen, John-Erik; Burgerhout, Erik; Dagnachew, Binyam Sime; Kurian, Dominic; Fast, Mark D.; Rye, Morten; Salazar, Marcela; Bron, James E.; Monaghan, Sean J.; Jacq, Celeste; Birkett, Mike; Browman, Howard I.; Skiftesvik, Anne Berit; Fields, David M.; Selander, Erik; Bui, Samantha; Sonesson, Anna Kristina; Skugor, Stanko; Østbye, Tone-Kari K; Houston, Ross D. (Peer reviewed; Journal article, 2022)Disease and parasitism cause major welfare, environmental and economic concerns for global aquaculture. In this review, we examine the status and potential of technologies that exploit genetic variation in host resistance ... -
Biodegradable Active Packaging as an Alternative to Conventional Packaging: A Case Study with Chicken Fillets
Sarfraz, Jawad; Hansen, Anlaug Ådland; Haugen, John-Erik; Le, Trung-Anh; Nilsen, Jorunn; Skaret, Josefine; Huynh, Tan Phat; Pettersen, Marit Kvalvåg (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Bleking og vinterisering av råolje fra makrell restråstoff
Haugen, John-Erik; Thoresen, Lars; Meisland, Ane; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2019)Syv kommersielle blekejordstyper fra tre leverandører er blitt screenet for effektivitet under bleking av råolje fra makrell restråstoff mht. reduksjon av farge, oksidasjonsnivå (PV, AV) og flyktige sekundære oksidasjons ... -
Chicken fillets subjected to UV-C and pulsed UV light: Reduction of pathogenic and spoilage bacteria, and changes in sensory quality
McLeod, Anette; Liland, Kristian Hovde; Haugen, John-Erik; Sørheim, Oddvin; Myhrer, Kristine S.; Holck, Askild Lorentz (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
CO2 packaging increases shelf life through reduction of off-odor production by CO2 tolerant bacteria in addition to growth inhibition of the spoilage bacteriota
Hansen, Anlaug Ådland; Langsrud, Solveig; Carlehög, Mats; Haugen, John-Erik; Moen, Birgitte (Peer reviewed; Journal article, 2022)Optimized packaging conditions to improve the shelf life of chicken fillets is important to prevent food spoilage and food waste. Anaerobic packaging with CO2 or by vacuum packaging is commonly used to increase the shelf ... -
Consumer acceptance of minced meat patties from boars in four European countries
Aluwe, M.; Aaslyng, M.; Backus, G.; Bonneau, M.; Chevillon, P.; Haugen, John-Erik; Meier-Dinkel, L.; Mörlein, D.; Oliver, M.A.; Snoek, H.M.; Tuyttens, F.A.M.; Font-i-Furnols, M. (Journal article; Peer reviewed, 2018) -
Controlled Release of Volatile Antimicrobial Compounds from Mesoporous Silica Nanocarriers for Active Food Packaging Applications
Gulin-Sarfraz, Tina; Kalantzopoulos, Georgios; Haugen, John-Erik; Axelsson, Lars Torsten; Kolstad, Hilde Raanaas; Sarfraz, Jawad (Peer reviewed; Journal article, 2022)Essential oils and their active components have been extensively reported in the literature for their efficient antimicrobial, antioxidant and antifungal properties. However, the sensitivity of these volatile compounds ... -
Feasibility of on/at Line Methods to Determine Boar Taint and Boar Taint Compounds: An Overview
Font-i-Furnols, Maria; Martin-Bernal, Raul; Aluvé, Marijke; Bonneau, Michel; Haugen, John-Erik; Mörlein, Daniel; Mörlein, Johanna; Panella-Riera, Nuria; Škrlep, Martin (Peer reviewed; Journal article, 2020)Classification of carcasses at the slaughter line allows an optimisation of its processing and differentiated payment to producers. Boar taint is a quality characteristic that is evaluated in some slaughter plants. This ... -
Foredling av råolje fra makrell restråstoff til høy-kvalitetsprodukt for humant konsum – Faglig sluttrapport
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Prosjektet har hatt som hovedmål å utvikle en raffineringsprosess for råolje fra makrell restråstoff til høy-kvalitetsprodukt til humant konsum. Studerte prosesstrinn omfatter bleking, vinterisering og deodorisering samt ... -
Kartlegging av restråstoff fra jordbruket
Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan (Nofima rapportserie, Research report, 2016)Med denne rapporten ønsker vi å bidra til en bedre oversikt over volum, sammensetning, kvalitet, anvendelse og nye muligheter for bruk av restråstoff fra norske industriell bearbeiding av cerealer, kjøtt, planteoljer, ... -
Kartlegging av teknologi til raffinering av makrellolje
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Konvensjonell og ny prosessteknologi for raffinering av marine oljer er blitt kartlagt ved gjennomgang av tilgjengelig litteratur og patenter og vurdert for mulig anvendelse til raffinering av råolje fra makrell restråstoff. ... -
Komponenter i råolje fra makrell restråstoff som bidrar til lukt og smak
Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Det er analysert flyktige forbindelser i råolje fra makrell restråstoff for å påvise komponenter som kan bidra til lukt og smak i råoljen. De fleste av de påviste stoffene, bortsett fra noen av hydrokarbonene, er luktaktive ... -
Oksidasjonsstabilitet av raffinert makrellolje fra restråstoff
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Det er gjennomført et akselerert lagringsforsøk etter tilsetting av to kommersielle naturlige antioksidanter, rosmarin- ekstrakt og mixed tokoferol, i raffinert makrellolje fra restråstoff. Det er benyttet to nivå av ... -
Oxidized Dietary Oil, High in Omega-3 and Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids, Induces Antioxidant Responses in a Human Intestinal HT29 Cell Line
Østbye, Tone-Kari K; Haugen, John-Erik; Wetterhus, Elin Merete; Bergum, Silje; Nilsson, Astrid (Peer reviewed; Journal article, 2022)When oxidized, dietary oils generate products which have the potential to cause adverse effects on human health. The objective of the study was to investigate whether lipid oxidation products in an oxidized dietary oil can ... -
Pilotskala raffinering av makrellolje fra restråstoff
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Det er gjennomført pilotskala raffineringsforsøk på råolje fra makrell restråstoff basert på betingelser utviklet i labskala som omfatter bleking og deodorisering. Bleking av makrell råoljen ga en olje med fargetall 1,0, ... -
Protein enrichment of wheat bread with the marine green microalgae Tetraselmis chuii – Impact on dough rheology and bread quality
Waqas, Muhammad; Ballance, Simon; Uhlen, Anne Kjersti; Kousoulaki, Aikaterina; Haugen, John-Erik; Rieder, Anne (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Rest Plant Materials with Natural Antioxidants Increase the Oxidative Stability of Omega-3-Rich Norwegian Cold Pressed Camelina sativa Oil
Nilsson, Astrid; Wetterhus, Elin Merete; Østbye, Tone-Kari K; Haugen, John-Erik; Vogt, Gjermund (Journal article, 2021)The quality of Norwegian cold pressed camelina oil for human consumption and fish feed production, with a special focus on plant rest materials, natural antioxidants, and oxidation products is studied. Both crude oil with ... -
Smaksnøytrale protein fra makrell (SMELL). Delrapport for AP2, AP3 og AP4
Aspevik, Tone; Øvrum Gaarder, Mari; Wubshet, Sileshi Gizachew; Molesworth, Peter Patrick; Dankel, Elin Katinka; Berget, Ingunn; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik; Solstad, Runar Gjerp; Vang, Birthe; Glomm, Wilhelm; Lindberg, Diana (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Hovedmålet med det FHF-finansierte prosjektet SMELL har vært å utvikle en prosess for å fremstille et lukt- og smaksnøytralt proteinprodukt basert på proteinhydrolysat og limvann fra makrellavskjær. Prosjektpartnere er ... -
Smaksnøytrale proteiner fra makrell (SMELL) - Faglig sluttrapport
Aspevik, Tone; Gaarder, Mari Øvrum; Wubshet, Sileshi Gizachew; Vang, Birthe; Molesworth, Peter Patrick; Solstad, Runar Gjerp; Dankel, Elin Katinka; Berget, Ingunn; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik; Glomm, Wilhelm; Lindberg, Diana (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Hovedmålet med det FHF-finansierte prosjektet «Smaksnøytrale proteiner fra makrell» (SMELL) var å utvikle en prosess for å fremstille et lukt- og smaksnøytralt proteinprodukt fra makrellavskjær. Nofima, og prosjektpartnere ... -
Utnyttelse av restråstoff fra makrell og sild, ekstraksjon av fosfolipider - Faglig sluttrapport
Oterhals, Åge; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2022)I prosjektet er det studert egnethet til restråstoff fra filetering av makrell og sild til ekstraksjon av fosfolipider. Makrellavskjær er funnet lite egnet sammenlignet med sild og spesielt umoden silderogn. Konsentrasjon ...